II.Fahajó találkozó 2008

 

1. nap:
A sok készülődés sajnos nagyon elvette az időnket így pénteken csak 14h körül tudtunk elindulni Vácról, Dunabogdányra! Útközben találkoztunk Bergl Péter barátunkkal, aki Dunakesziről indult "Bojan" nevezetű gyönyörű fahajójával. A pénteki nap délutánja a kipakolással és rendezkedéssel folyt. Megérkeztek az esti zenefelelősök és barátok. Külön örömként szolgált, hogy betoppantak fórumtársaink is, névszerint: Beer-ci, Hakapeci, Doktor4 és Hood bácsi is. (később többen is érkeztek innen a teljesség igénye nélkül: Mervipapa, Matel.. Nekik külön köszönjük a péntek esti vacsorát, ami egy nagyon-nagyon finom "Beer-ci féle" halászlét jelentett. Az este nagyon jól sikerült, beszélgettünk, táncoltunk és terveztük a következő nap teendőit.

2.nap:
Reggel amikor felkeltem sajnos nagyon rossz látkép fogadott. Az eső egész este szakadt és még reggel is szemergett. Később dél felé elállt, de a felhők sajnos nem oszlottak egész nap. A rossz időjárás egyetlen előnye, hogy a bogdányi strandról eltűntek a fürdőzők így meg tudtuk ott rendezni a fahajó szépségversenyt. A rossz időjárás ellenére szépen gyűltek az emberek és a fahajók. Nagy meglepetésünkre még Pest végéről is jött egy idős bácsi (Emilbácsi) egy gyönyörű Karsai szivarral, melyet -mint később elmesélt- még ő csináltatott a "mesterrel". Nagy örömünkre eljött Füke Sanyi bácsi is aki rengeteg érdekes történetet mesélt a hajógyártással és a régi idők hajóséletével kapcsolatosan. A legszebb élmény talán az volt, amikor Emilbácsi és Füke Sanyi bácsi beszélgetésbe kezdtek. Az emberek szépen lassan köréjük gyűltek és mindenki csak hallgatta a két idős ember beszélgetését a régi időkről. Füke Sanyi bácsinak külön öröm volt, amikor meglátta az általa először épített hajót, a "Csurit".

Miközben a konyha területén a főszakácsunk vezényletével a lányok a gulyáslevest készítették, addig Balázzsal sorra húztuk fel az érkező hajókat a kemping kertjébe. Gyönyörű hajók érkeztek. Örültünk amikor megérkezett a legnagyobb magyar luxushajó a P.Europe. Ezeknek a hajóknak a szépségét és varázsát nehéz szavakba önteni. Jenei Peti barátunk nagy sikert aratott az általa készített fahajó makettal, ami az én régi hajóm pontos mása. (Gyönyörű munka Peti, gratulálunk hozzá!) A gulyásleves elfogyasztása után vízre tettük a hajókat és közösen felhajóztunk a Visegrádi vár alá. A sok szép fahajó látványa, leírhatatlan élmény volt a Visegrádi vár és a Dunakanyar elbűvölő szépségében. Pár kör után visszamentünk a strand területére és egymás mellé kötöttünk a partra. Minden hajó számot kapott és megszavaztattuk a közönséget.

A verseny győztese, Bojan nevezetű gyönyörű fahajó, tulajdonosa Bergl Petya nagy örömére. (Petya meg is érdemli a kupát, hiszen egész télen a bárkáján dolgozott: "több mint 3000 munkaóra van benne", tudtuk meg tőle.) Az eredményhirdetés után visszamentünk a kemping területére és folytattuk a fahajók szépségében való gyönyörködést és beszélgetést. Rengeteg rendes, hasonló gondolkodású és érdeklődésű ember találkozhatott itt egymással. A hangulat nagyon jó volt. A viták itt maximum a lakkozás technikája körül forogtak. Az ország egész területéről érkeztek "sporttársak". Este megérkezett a zenekar (Pedrofon) és egy hatalmas bulival koronáztuk meg a találkozónkat. Végeredményben igazán jól sikerült a találkozó, nagyon jól éreztük magunkat. A tavalyinál sokkal több látogató és hajó vett részt és talán jövőre még többen leszünk.

Szeretnénk minden fahajósnak köszönetet mondani aki a rossz idő ellenére is eljött. Külön köszönet még a P.Euorope-os csapatnak: Schleer Ferinek és Szalai Lacinak akiket igazán rendes embereknek ismertünk meg és reméljük, hogy a jövő évi találkozót már közös ötletekkel tehetjük még színesebbé! Természetesen nem feledkezhetünk meg a köszönetnyilvánítás során a Póni Kemping tulajdonosáról és barátunkról, Kormos Imréről aki immáron 2.alkalommal van mindenben a segítségünkre. Köszönet a Pedrofon zenekarnak és a Kurdi testvéreknek a segítségükért! Köszönet, Füke Sanyi bácsinak és Emil bácsinak, akik még "a régi öregek" táborát erősítik és igazán értenek ezekhez a hajókhoz. Szakértelmükkel és történeteikkel mindenkit elkápráztatattak. Köszönet, főszakácsunknak "Dárdának" és segítőinek a lányoknak (különösen: Cintinek, Emesének és Enikőnek) a finom gulyáslevesért, amit egész délelőtt főztek. És természetesen köszönjük minden kedves barátnak, családtagnak és résztvevőnek a segítséget és a megjelenést mellyel emelték találkozónk színvonalát. Jövőre ismét találkozunk!!!

Szervezők: Kosdi Balázs, Csuka Zoltán, Benis Péter