Ülések készítése

Faanyag kiválasztása:
Ügyeljünk az anyag minőségére és szárazságára. Kerüljük a csomós, vizes, megrepedezett, elszíneződött faanyagot.

Faanyag megmunkálása:
Az anyag minőségétől függően kisebb-nagyobb csiszolás mindenképp ajánlott.
-Az ülőlécek végeit és az ülőfelület éleit érdemes lekerekíteni, azonban az alját nem mert így fog illeszkedni a tartó deszkákhoz.

-Az alsó és oldalsó tartó deszkák méretre vágása után - a legnagyobb hasonlóság érdekében - szorítsuk egymásra a két megegyező darabot és csiszolóval addig csiszoljuk, míg a kis méretkülönbségek meg nem szűnnek. Az összeszorításnál ügyeljünk, nehogy megsértsük a fát.

-Az ülőlécek méretre vágásánál ügyeljünk a pontosságra!

-Az oldalsó tartódeszkák csapolása nem kötelező, azonban így jobban tart. Ha a csapolás mellett döntünk különös figyelmet fordítsunk a csapolás pontosságára és méretére. Ha nem tökéletesen illeszkedik az alsó tartódeszkákhoz, akkor a csavarok meghúzása után el fog állni és nem lesz tökéletesen függőleges. A csapnak nem szabad túl nagynak lennie az anyag vastagságához képest, mert a csavarok behelyezésével - ha túlságosan elvékonyítjuk az anyagot-megrepedhet a fa. A csapoláshoz feltétlenül használjunk ragasztót, lehetőleg vízállót. (Az ülőlécek rögzítésénél elég csak csavarral felfogatnunk, így könnyen cserélhetjük, ha megsérül.)

-Kézi csavarhúzóval érdemes dolgozni, így elkerülhetjük a túlhúzás veszélyeit. Csavarként kizárólag réz csavarokat használjunk!!!

-Az oldaldeszkákat fúrjuk meg egy picit az odafogatásuk előtt, így kisebb lesz a veszélye, hogy megreped és jobban oda is húzza.

Az ülés kezelése:
Érdemes a fát lakkozás előtt valamilyen favédő szerrel kezelni, azonban ügyeljünk a lakk forgalmazója által adott előírásokra, csak olyan alapozót használjunk amit az ajánl.
Alapozás után jöhet a lakkozás. Az első réteget hígítsuk fel egy picit mert így a fa könnyebben magába tudja szívni a lakkot. Ezután jöhet a többi réteg. Legalább két-három réteg ajánlott. Ezután megvárjuk a száradási időt és kész az ülés!


Megjegyzés: Bocsánat a vulgáris kifejezésekért, de egyáltalán nem vagyok szakember. Én ezzel a módszerrel készítettem ülést és szerintem egész jó lett. A mintát a saját hajóm székeiről vettem, melyet Bucséter Károly készített a '60-as években és azóta is kiválóan szolgálják használóit.
Jó munkát!

Készítette: Benis Péter